Сѐ работи!

Тест на кирилични idn (international domain names): кирилица.softver.org.mk (или вака - види source).

Упатство за користење

Apache конфигурација:

<VirtualHost *:80>
 ServerAdmin admin@example.com
 DocumentRoot /home/www/
 ServerName xn--80apaahi7a3c.softver.org.mk
</VirtualHost>

nginx пример:

server {
  listen    80;
  server_name xn--80apaahi7a3c.softver.org.mk;
  ...
}

BIND конфигурација на зона:

@    1H   IN   SOA ns.example.com admin.example.com ( 1 10800 1800 3600000 259200 )
...
; кирилица.softver.org.mk
xn--80apaahi7a3c 1H IN A  127.0.0.2
...

ps

Генерирање на IDNA енкодиран стринг може да се направи со алатката idn која би требало да е дел од libidn

~ ❯ idn кирилица
xn--80apaahi7a3c
~ ❯ idn кирилица.softver.org.mk
xn--80apaahi7a3c.softver.org.mk
~ ❯ idn www.кирилица.softver.тест.mk
www.xn--80apaahi7a3c.softver.xn--e1aybc.mk

Секоја компонента на името се енкодира посебно